donderdag 30 september 2010

Voorstellen van een telboek

Hallo

Dit is mijn eerste blogberichtje van dit schooljaar!
In de les wiskundige initiatie hebben we het gehad over verschillende soorten tellen. Als verwerking daarop kregen we een opdracht om in groep een telboek voor te stellen. We moesten tijdens de voorstelling wel de nodige creativiteit gebruiken.
Het telboek die we gekozen hadden was: 'Dikkie Dik telt voor tien!' en het is geschreven door Jet Boeke. We kozen voor dit telboek omdat 'Dikkie Dik' toch wel een gekende figuur is bij kleuters, daarom dachten we dat het boek de kinderen om die reden wel zou aanspreken.


De verschillende soorten van tellen die aan bodt kwamen in ons boek waren:

- Synchroon tellen door te zaken aan te wijzen en daarbij gelijktijdig de telrij op te zeggen.
- Resultatief tellen vb. 'Hoeveel appels hangen in de boom?' Ze tellen er vier, het eindresultaat is dus vier, dit moeten ze begrijpen.
- Verkort tellen door bvb. per twee te tellen, per vier,..

In het boek is de hoeveelheid bvb. 3 altijd twee keer in de tekening aanwezig. Daarbij kan je dan de vraag stellen: 'Waar vind je op de tekening nog 3 dingen?'

Op het einde van het boek staat er een aftelversje. Het gedicht hebben we opgezegd door de studenten ons te laten aanvullen met een cijfer van 10 tot 1. We lieten bij elke cijfer die gezegd was de lucht uit een ballon met dat cijfer. Alle ballonnen lagen op een rij van 10 tot 1 op een tafel, dit was ook een hulpmiddel voor de studenten om ons aan te vullen.

Hieronder zie je een foto van ons telboek:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten